Boka in 16-17 September 2017 i kalendern för då har ditt företag åter igen möjlighet att delta på mässan som förra året 2015 blev en stor succé.

2017 gör vi mässan ännu större och ännu mer attraktiv. För vi vet ju alla att just hästsport, jakt och lantliv, och allt som hör till, attraherar en köpstark publik i alla åldrar. Mässan - mötesplatsen för såväl regionala som lokala företag, företagsledare och partners. Nu med fler möjligheter för marknadsföring utåt, för representation och kundvård och för möten mellan företag och slutkund.

Startar 2017-09-16

Välkommen på seminarium:
Bilder av en region – med landsbygden i fokus

Tid: Torsdag den 31 augusti 2017 kl 09:30-14:30
Plats: Vreta kluster, Klustervägen 13, Vreta Kloster

Hur kan både stad och land växa? Vilken är bilden av landsbygden idag? Vad vet vi om förutsättningarna för olika platser? Hur kan vi bidra till att skapa en attraktiv landsbygd?

Startar 2017-08-31

Nordiska Rådet kommer till Vreta Kluster på studiebesök mellan klockan 10-14.

Startar 2017-06-26

Regeringen arbetar i bred dialog med organisationer i det civila samhället och myndigheter för att ta fram ett nationellt skogsprogram. Visionen för programmet är ”Skogen - det gröna guldet - ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi”.

Region Östergötland har fått ett uppdrag från Näringsdepartementet att lämna in en handlingsplan för regionen och jobbar med att integrera energi-, miljö- och klimatarbetet i arbetet med attraktionskraft. En regional skogsstrategi skulle kunna passa i detta. Från aktörer aktiva inom hela värdekedjan från skogsbruk, företagande, produktion, förädling och utveckling m.m., vill vi nu ha input i vad en sådan strategi skulle kunna innehålla.

Startar 2017-06-02

Allt oftare talas det om insekter som framtidens proteinkälla och en del i lösningen för att mätta en växande befolkning. Vare sig man tänker sig insekter på sin egen tallrik, i läkemedel eller som ett foderinslag till produktionsdjur, är det svårt att bortse från insekternas rätt fantastiska egenskaper. De är nyttiga, extremt effektiva foderomvandlare och har många egenskaper som gör dem lätta att producera. De har också en fantastisk förmåga att omvandla rester och avfall till mer användbara produkter.

Startar 2017-04-21

Program:
13.00 AgroÖst 10 år

Välkomna och stämman öppnas
Magnus Börjeson, ordförande AgroÖst

Mjölkmarknad i förändring
Anders Birgersson, Glada Bonden ekonomisk förening
                   
Stämmoförhandlingar
Senaste nytt om Vreta Kluster AB, Agro Sörmland och kluster i Örebro

Väderstad-innovationer och en liten utblick
Crister Stark, Väderstad Holding AB

Startar 2017-04-06
Skira presenterar sitt unika prisindex som bygger på lantbrukarnas egna data. De berättar hur lösningen funkar och hur den adderar värde till lantbrukaren.
Startar 2017-03-16
Välkommen på Bondefika under alla hjärtans dag-veckan på tema "Juridik och romantik"

En företagare är också privatperson. Tydliga juridiska avtal kan underlätta i framtiden om du får ändrade familjeförhållanden, dödsfall i familjen eller ägarkretsen. Vi går igenom testamente, äktenskapsförord, kompanjonavtal och andra viktiga avtal så att du och nära och kära kan vara trygga.

Välkommen till en informationsträff om juridik och romantik. Vi bjuder på fika med bullar från Vedungsbageriet i Maspelösa.

Startar 2017-02-16
Missa inte årets stora Lantbrukarkonferens

Programpunkter:
* Ensilering, proteinkvalitet - betydelse för mjölkproduktionen
* Årets grovfoder - problem och lösningar
* Biotopskydd
* Rationell körning i fält
* Mikronäring - senaste forskningsrön
* Växtskydd - vattenkvalitet
* Kvävegödselmedel och gödslingsstrategier till höstvete
* Sniglars biologi
* Renkavle - utbredning, bekämpning m m
* Att tänka på inför generationsskiftet:
- hur kan man lösa rättvisan?
- hur ser övertagarens ekonomiska förutsättningar ut?

Medverkande från Hushållningssällskapet, Växtskyddscentralen, SLU m.fl.

Startar 2017-02-15
Teori och praktik om hur vi ska hantera stallgödsel utan att skada marken

Stallgödselspridningen sker med allt större ekipage idag. Skadorna av spridningen hotar bördigheten på sikt. För att komma ifrån detta måste vi titta på andra sätt att sprida gödseln. System finns med matarslang som ett fåtal använder idag. I länet finns idag stor kapacitet för att flytta gödsel med trailer. Ett system med container vid fältkant och en lite tunna på fältet kan vara ett alternativ. Pumpning av gödsel. Hur fungerar dessa system? Är det lönsamt? Vi går igenom förutsättningar, kostnader och lönsamhet i jämförelse med konventionell spridningsteknik.

Startar 2017-02-10
Inbjudan till LRF Konsults hästevent
vi ger dig som hästföretagare möjlighet att växa

Att sköta ekonomin skall vara enkelt och smidigt som företagare. Vi på LRF Konsult har verktygen och kunskapen som får dig som hästföretagare att växa efter ditt företags behov i kombination med tryggheten av personlig rådgivning. Vi bjuder in dig som hästföretagare till en kväll med intressanta föreläsare där du kommer att få kunskap och inspiration i hur ditt företag kan växa och utvecklas.

Startar 2017-02-01
Vill du som företagare inom de gröna näringarna göra en företagsscanning och diskutera hur du kan utvecklas inom företagsledning?

Kom och lyssna till lantbruksföretagarna Olof och Magdalena Hermelin och marknadsforskaren Sara Spendrup.

Program

Läs mer och anmäl dig här senast den 20 januari. Välkommen!

Tid: 31 januari
Plats: Vreta Kluster
Arrangörer: Växa Sverige, LRF Konsult, LRF Östergötland, HS, Landshypotek Bank, Handelsbanken, Vreta Kluster

Startar 2017-01-31
Miljönätverket i Linköping håller Miljöprisutdelning Linköping med föredrag om cirkulär ekonomi

Delta på årets miljöprisutdelning i Linköping. Följande pris kommer att delas ut:

- Årets Miljöpris (Tema cirkulär ekonomi). Vinnaren får 5000 kr som ska skänkas vidare till en barn- och ungdomsorganisation.
Sponsorer är Lejonfastigheter och Linköpings kommun.
Kartläggning och nomineringar av företag har utförts av studenter från studentföreningen Navitas (Linköpings universitet) som även deltar för att presentera vinnaren.

Startar 2017-01-25
Den 20 januari kommer HS Östergötland att hålla kurs i den Mobila versionen av Dataväxt.

Eftermiddagen inriktar sig främst till nybörjare för funktionen Mobile. Vi kommer att gå igenom grunderna och senare inrikta oss på användningen genom egna uppgifter. T. ex registrering av uppgifter (arbete, åtgärder, den mobila sprutjournalen mm).

Startar 2017-01-20
Föredrag:

Affärsmodeller i humleproduktion
Ett studentprojekt från SLU som resulterat i en genomlysning av olika affärmodeller för humleodlare och bryggare. Genom att beskriva olika alternativa ägandeformer, ensam odlare, kooperativ, kontraktsodlig osv har man kartlagt vilka risker och möjligheter som respektive form innebär för både odlare och bryggare.

Ölbryggning på örter
På Bioforsk i Norge har man länge arbetet med Humle. Mette Thomsen berättar om deras arbete med humleodling i tunnel samt om deras arbete med ölbryggning med örter som smaksättare.

Försöksodling
Hushållningssällskapet har drivit sortförsök i ett år och ger en återblick med reflexioner och kommentarer.

Startar 2017-01-18
Kurs i växtodlingsprogramet Dataväxt

Den 13 januari kommer HS Östergötland att hålla kurs i växtodlingsprogrammet Dataväxt. Dagen inriktar sig främst till nybörjare på programmet men även till dig som har programmet men inte kommit igång med DataVäxt. Vi kommer att gå igenom grunderna av växtodlingsprogrammet och kartprogrammet och sedan kommer ni lära er att jobba i programmet genom egna uppgifter.

Startar 2017-01-13

Välkommen på årets sista Bondefika med LRF Konsult på tema:
Kommer framtidens redovisning skötas lika digitalt som dagens bankärenden?

Vi ör övertygade om att utvecklingen går åt det hållet. Ni är välkomna att lyssna på våra verktyg för framtidens redovisning och rådgivning vilket underlättar småföretagens vardag.


Förra året började vi med Bondefika på Vreta Kluster som blev succé. Så nu kör vi igång med en ny säsong. Varannan vecka under vintersäsongen bjuder en klusteraktör på kaffe, kanelbulle och kort föredrag där du även kan passa på att träffa lantbrukarkollegor och andra i branschen.

Tid: Onsdag 14 december.
Fika serveras från kl. 14.45-15.10, föredrag kl. 15.10-15.30
Plats: Vreta Kluster, Klustervägen 11, Vreta Kloster.

Bullarna kommer från Vedugnsbageriet i Maspelösa. För att vi ska veta hur många bullar vi ska beställa,
anmäl dig här senast 12/12.

 

Startar 2016-12-14

 

Max Jamieson, energirådgivare på LRF Konsult har på uppdrag av Vreta Kluster varit på EuroTier 2016 och tillsammans med ett antal producenter spanat in vad som är på gång inom fjäderfäbranschen. På frukostmötet kommer han ta upp det från mässan som de uppfattade som mest intressant, med fokus på ny teknik, djurhälsa och djurvälfärd samt lite om hur produktionsförutsättningarna ser ut runt om i världen. Även Anders Wiktander, äggproducent från Linköping kommer vara med och berätta om sina iakttagelser.

Varmt välkommen!

Startar 2016-12-09
Välkommen på Bondefika!

Förra året började vi med Bondefika på Vreta Kluster som blev succé. Så nu kör vi igång med en ny säsong. Varannan torsdag under vintersäsongen bjuder en klusteraktör på kaffe, kanelbulle och kort föredrag där du även kan passa på att träffa lantbrukarkollegor och andra i branschen.

Veckans företag som håller i fikat är:
Hushållningssällskapet Östergötland på tema
”Fastighets- och familjerätt i lantbruket” med Katarina Wiklund, ny VD för Hushållningssällskapet!

Startar 2016-12-08
Kort genomgång av Karin Gundberg -Uppströmsansvarig på Biototal på hur man minskar sin miljöpåverkan i samhället

Datum: 1 december 2016
Plats: Vreta Kluster, Perspektivet
Tid: Fika från 08:00, nätverksträff mellan 08:30 -  09:30
Anmälan: Senast den 24 november till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
Ring eller maila mig gärna om ni har några frågor eller om ni vet några fler som vi ska lägga till på listan.

Startar 2016-12-01 8:00
Välkommen på Bondefika!

Förra året började vi med Bondefika på Vreta Kluster som blev succé. Så nu kör vi igång med en ny säsong. Varannan torsdag under vintersäsongen bjuder en klusteraktör på kaffe, kanelbulle och kort föredrag där du även kan passa på att träffa lantbrukarkollegor och andra i branschen.

Veckans företag som håller i fikat är:
LRF, lantbrukarnas riksförbund
-Vad gör LRF?
-Kom och se LRF och SLAs nya filmer som lockar unga att välja yrken inom det gröna näringslivet. Ta gärna med ungdomar!

Startar 2016-12-01

Rådgivare, lärare, företagens personal m.fl. som är verksamma i Södermanland, Östergötland och Örebro län hälsas välkomna till årets Växtodlings- och växtskyddskonferens på Vreta Kluster. Programmet har utarbetats av ÖSFs försökskommitté i samarbete med Växtskyddscentralen. Vår förhoppning är att konferensen skall förmedla aktuella resultat från regionala försök, samt annan kunskap från olika undersökningar som kan vara till nytta för utbildning, rådgivning och som säljstöd under kommande växtodlingssäsong.

Inbjudan_OSF-konferensen_2016_inkl_program.pdf

Startar 2016-11-30 9:00
Slutar 2016-12-02 15:45
Priserna går upp och ner – men utgifterna kan du styra!

Du som driver lantbruk har mycket att spara på energieffektivisering. Det går ofta att sänka energikostnaden med 10-20 procent utan några större investeringar. Solel är en annan intressant möjlighet för att ta kontrollen över energin. Välkomna, vi bjuder på fika!

Tid: 24 november klockan 9.00-11.00
Plats: Sal Loftet på Vreta Kluster, Vreta Kloster

Ur programmet:

  • Konkret exempel från arbetet med energieffektivisering från ett lantbruksföretag.
  • Kunskap om energikartläggningsstödet som Energimyndigheten erbjuder.
  • Information om energitillsyn.
  • Hur funkar det med solel?
Startar 2016-11-24 9:00
Slutar 2016-11-24 11:00

Bondefika 3

Tid: Torsdag 10 november.
Fika serveras från kl. 14.45-15.10, föredrag kl. 15.10-15.30

Plats: Vreta Kluster
, Klustervägen 11, Vreta Kloster.

Förra året började vi med Bondefika på Vreta Kluster som blev succé. Så nu kör vi igång med en ny säsong. Varannan torsdag under vintersäsongen bjuder en klusteraktör på kaffe, kanelbulle och kort föredrag där du även kan passa på att träffa lantbrukarkollegor och andra i branschen.  

Veckans företag att hålla i fikat är:
Holmen Skog

Bullarna kommer från Vedugnsbageriet i Maspelösa. För att vi ska veta hur många bullar vi ska beställa, anmäl dig här, senast 8 november.

Varmt välkommen!

Kommande Bondefika: 10/11 Holmen Skog, 24/11 Växa, 1/12 LRF, 8/12 Hushållningssällskapet, 15/12 LRF Konsult

Startar 2016-11-10 14:45
Slutar 2016-11-10 15:30

loggor

Projektet Nutrinflow syftar till att minska risken för växtnäringsläckage till Centrala Östersjön. Många upplever att det saknas bra verktyg för att identifiera de faktiska områdena i odlingslandskapet, fält eller delar av fält, som man bör koncentrera sig på för att minska risken för läckage.

I denna Innovationsworkshop är ambitionen att försöka hitta vägen mot enklare verktyg som kan användas av lantbrukare, rådgivare och myndigheter i sina verksamheter. Genom att föra samman forskare, rådgivare myndigheter och lantbrukare vill vi ge en statusbild av dagens metoder att göra riskbedömningar och lokalisera riskområden för växtnäringsläckage. Vi kommer också att besöka pilotområdet Vadsbäcken som ingår som en del i Nutrinflow-projektet.

Startar 2016-11-10 9:30
Slutar 2016-11-10 17:00

Passa på att handla närproducerad mat via facebook med utlämning på parkeringen vid Vreta Kluster. SVT kommer dessutom att vara på plats och filma.

För att handla gör du så här:

1. Gå in i evenemanget "Extra Rekotillfälle på Vreta Kluster"

2. Kommentera det du vill köpa och betala dina varor i förskott t.ex med swish.

3. Hämta dina varor av producenterna på Vreta Kluster måndag 7 november.

Läs mer om Reko Linköping-Försäljning av närproducerat via fb

Startar 2016-11-07 16:00
Slutar 2016-11-07 17:00

save the date

Läs mer på vecka45.se

Startar 2016-11-07 8:00
Slutar 2016-11-11 17:00

Bondefika 3

Tid: Torsdag 3 november.
Fika serveras från kl. 14.45-15.10, föredrag kl. 15.10-15.30

Plats: Vreta Kluster
, Klustervägen 11, Vreta Kloster.

Förra året började vi med Bondefika på Vreta Kluster som blev succé. Så nu kör vi igång med en ny säsong. Varannan torsdag under vintersäsongen bjuder en klusteraktör på kaffe, kanelbulle och kort föredrag där du även kan passa på att träffa lantbrukarkollegor och andra i branschen.  

Veckans företag att hålla i fikat är:
Biototal

Bullarna kommer från Vedugnsbageriet i Maspelösa. För att vi ska veta hur många bullar vi ska beställa, anmäl dig här, senast 1 november.

Varmt välkommen!

Kommande Bondefika: 3/11 Biototal, 10/11 Holmen Skog, 24/11 Växa, 1/12 LRF, 8/12 Hushållningssällskapet, 15/12 LRF Konsult

Startar 2016-11-03 14:45

lean

Välkommen till en informationsträff om vad Lean Lantbruk och/eller Ledarpraktikan är och hur det fungerar att arbeta med lean och ledarskap i praktiken. Du får träffa tre diplomerade leancoacher och en diplomerad ledarpraktiker. Ta del av deras erfarenheter, få konkreta exempel samt tid att ställa frågor.

Startar 2016-10-28 10:00
Slutar 2016-10-28 12:00

Äntligen dags för säsongens första Bondefika!
Tid: Torsdag 20 oktober.
Fika serveras från kl. 14.45-15.10, föredrag kl. 15.10-15.30
Plats: Vreta Kluster, Klustervägen 11, Vreta Kloster.


Förra året började vi med Bondefika på Vreta Kluster som blev succé. Så nu kör vi igång med en ny säsong. Varannan torsdag under vintersäsongen bjuder en klusteraktör på kaffe, kanelbulle och kort föredrag där du även kan passa på att träffa lantbrukarkollegor och andra i branschen.  

Först ut att hålla i Bondefikat är:
Gård och djurhälsan på temat - Går du i byggtankar? Ring veterinären!

Bullarna kommer från Vedugnsbageriet i Maspelösa. För att vi ska veta hur många bullar vi ska beställa, anmäl dig här, senast 18 oktober.

Varmt välkommen!

Kommande Bondefika: 20/10 Gård och djurhälsan, 3/11 Biototal, 10/11 Holmen Skog, 24/11 Växa, 1/12 LRF, 8/12 Hushållningssällskapet, 15/12 LRF Konsult

Startar 2016-10-20 14:45
Slutar 2016-10-20 15:30

Vreta Kluster är en framgångsrik mötesplats och tvärvetenskaplig utvecklingsarena för teknik- och affärsutveckling i de gröna näringarna, som bidrar till branschernas utveckling och tillväxt.

Vreta Kluster
Klustervägen 11,13 [vägbeskrivning]
590 76 VRETA KLOSTER
Sweden

Kontakta oss ››
Mina sidor
In English

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Klicka här

Följ Vreta Kluster på
Facebook
Twitter
Youtube
Mynewsdesk

eu logo