Ekoidé (Östgötasvamp)

Mahziar Namedanian, vd och grundare, Ekoidé (Östgötasvamps utvecklings och innovationsdotterbolag)

 ostgotasvamp

Om
Ekoidé grundades 2016 och är ett utvecklings- och innovationsdotterbolag till Östgötasvamp AB. Finansiering och utveckling sker via Ekoidé, medan Östgötasvamp är varumärket ut mot marknaden. Östgötasvamp grundades 2014 av fyra teknologer och forskare vid Linköpings universitet. Efter att under ett halvårs tid ha studerat den svenska marknaden och tittat på var det fanns efterfrågan, insåg de att det var just svampproduktion de skulle syssla med. De hittade en gammal kycklingfarm som de renoverade med bästa förutsättningar för att kunna producera svamp. Idag är Östgötasvamp nästa störta svampodlingen i landet. Företaget producerar i dagsläget mellan 5 och 7 ton svamp i veckan, men med kapacitet för 20 ton. De är 17 heltidsanställda och 11 deltidsanställda. Mellan år 2015 och 2016 ökade företaget sin omsättning med 400 procent. Östgötasvamp har fått flera utmärkelser, bland annat utsågs de till Årets Nybyggare år 2016.

I slutet av 2017 fick Ekoidé och Östgötasvamp godkänt från EFSA (European Food Safety Autority) att börja producera ekologisk, D-vitaminberikad svamp. Genom företagets eget produktionssystem belyses svamparna med UV-ljus, på samma sätt som svampar ute belyses med sol. Den specifika belysningen gör att svamparna berikas med 5 mikrogram D-vitamin per 100 gram svamp. Fyra till fem svampar tillgodoser därför hela dagsbehovet. Företaget ser också en öppning på internationella marknaden och exportmöjligheter finns till länder som Finland och Danmark.

Växtzon och Ekoidé
Ekoidé har fått värdefull stöttning genom projektet Växtzon. Inom ramen för Växtzon är det Vreta Kluster och Jesper Lindström som bidragit med kontakter och nätverk, stöttning och support. Jesper har exempelvis varit behjälplig i ansökningar och har bidragit till att Östgötasvamp bland annat fått godkänt att sälja D-vitaminberikad svamp, lån hos banker, stöd av ALMI och en ny investerare i Vinnova.

“Vi hade inget stöd innan vi kom i kontakt med Vreta Kluster och Jesper. Han introducerade nya kontakter och nätverk, och tack vare honom fick vi stöttning i bland ansökan om lån”

Växtzon är ett samverkansprojekt mellan fem län i Östra Mellansverige (ÖMS) -  Östergötland, Sörmland, Örebro, Västmanland och Uppsala. Projektets syfte är utveckla en gemensam struktur för att stödja tillväxtföretag. Projektet drivs av nio företagsinkubatorer och Science Parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Örebro.

Läs mer om Växtzon

Vreta Kluster är en framgångsrik mötesplats och tvärvetenskaplig utvecklingsarena för teknik- och affärsutveckling i de gröna näringarna, som bidrar till branschernas utveckling och tillväxt.

Vreta Kluster
Klustervägen 11,13 [vägbeskrivning]
590 76 VRETA KLOSTER
Sverige

Kontakta oss
In English

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Klicka här

 

Följ Vreta Kluster på
Facebook
Twitter
Mynewsdesk