Sios

SIOS Fjorgyn Office webb

”Allt startade när jag skulle ta hand om min flickväns växter hemma, men istället tog kål på allting”
-
Erik Söderby, vd, Sios

Det började först som ett kul sidoprojekt, men tack vare att konceptet väckte stort intresse gick det snabbt över till en heltidssatsning och i december 2016 startades aktiebolaget Sios. Konceptet är ett uppkopplat miniväxthus, Fjorgyn, med automatiserad belysning och bevattning, i klassisk skandinavisk design. Tekniken är skalbar, kan appliceras i många utformningar och kan användas i hemmet, på restauranger och faktiskt lite överallt. Bland annat har det funnits stort marknadsintresse i att använda tekniken i större miljöer, i nya smarta och hållbara stadsdelar såsom Vallastaden. Hösten 2017 rullas fösta testserien ut och parallellt jobbar Sios med nästa generations odlingslösningar.

Sios och Växtzon

Det är framförallt med kunskap inom växtodling och redovisning som Sios ser att Växtzon kan bidra.

För att odling och bevattning ska kunna automatiseras krävs detaljinformation om varje växt, en tomatplanta kräver exempelvis inte samma mängd vatten som en solros. Inom odlingskonsultation finns det mycket kompetens på Vreta Kluster, men också ett brett nätverk med rätt kontakter inom gröna näringar i stort. Växtzon kan också hjälpa till att förmedla kontakter utanför regionen med exempelvis Sveriges Lantbruksuniversitet. Erik ser det som en bra ingång till företagen inom gröna näringar och den kompetens som finns inom växtodling. Ekonomi och redovisning är en annan del som de gärna får stöttning i.

”Vi ser Växtzon som ett sätt att spetsa våra kunskaper inom just växtodling. Växtzon är en fantastisk möjlighet för oss att möta lantbrukare och det gröna näringslivet i regionen. Med vår idé vill vi inte bara göra en schysst produkt, utan också bidra till att stärka kopplingen mellan stad och land, en grönare stad helt enkelt”
-
Erik Söderby, Sios

Växtzon är ett samverkansprojekt mellan fem län i Östra Mellansverige (ÖMS) -  Östergötland, Sörmland, Örebro, Västmanland och Uppsala. Projektets syfte är utveckla en gemensam struktur för att stödja tillväxtföretag. Projektet drivs av nio företagsinkubatorer och Science Parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Örebro.

 

Läs mer om Sios

Läs mer om Växtzon

Vreta Kluster är en framgångsrik mötesplats och tvärvetenskaplig utvecklingsarena för teknik- och affärsutveckling i de gröna näringarna, som bidrar till branschernas utveckling och tillväxt.

Vreta Kluster
Klustervägen 11,13 [vägbeskrivning]
590 76 VRETA KLOSTER
Sverige

Kontakta oss
In English

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Klicka här

 

Följ Vreta Kluster på
Facebook
Twitter
Mynewsdesk