Matgapet - Ett seminarium om den lokala maten och vart den tar vägen

matgapet

Efterfrågan på närproducerad mat med identitet och ursprung ökar hela tiden. Och maten finns där. Men vi har byggt produktionssystem, logistik och handel som premierar storskaliga flöden, starka varumärken och högförädlade produkter till lågt pris. Går det att utveckla kanalerna mellan producenter och konsumenter?

Media:

http://www.svtplay.se/klipp/11102213/reko-succe-ger-eko-for-narproducerat

http://vaxtzon.se/2016/10/21/succe-for-ny-narproducerad-nathandel-sverigepremiar-for-matnyttiga-konceptet-reko/

http://www.corren.se/nyheter/linkoping/toppkrogen-koper-ost-fran-ostgotaslatten-om4391558.aspx

http://lanstidningen.se/effektiv-utdelning-med-reko/

Presentationer:

pdfMatgapet_Mats_Abrahamsson.pdf

pdfMatgapet_Per_Lindahl.pdf

pdfMichael_Cornell_bilder_Matgapet.pdf

 

TID: Måndag 7 november kl.9-16. Lunch ca 12.30
PLATS: Vreta Kluster, Klustervägen 11, 590 76 Vreta Kloster

PROGRAM


09.00 – Välkommen, registrering, kaffe


09.30 – Vad är det för ”Matgap” och hur har det uppstått?

En innovationsforskares och en logistikers perspektiv på matens vägar från producent till konsument.
- Per Frankelius, forskare i affärsmodeller vid Grönovation/Linköpings universitet, Per Lindahl, Projektledare Vreta Kluster/Logistikkonsult Lime.


10.15 – Effektiv logistik grunden till konsolidering och storskalighet

För många framgångsrika företag är logistiken en plattform för konkurrenskraft och expansion. Vad kan de små företagen lära sig av de stora?

- Mats Abrahamsson, professor i Logistik vid Linköpings universitet med många års erfarenhet som konsult i de största svenska företagen


11.15 – Bulkproduktion och småskalighet - Två parallella spår

Parallella gruppdiskussioner kring hur affärsmodellen och distributionen fungerar för två östgötaproducenter i varsin ände av skalan:

- Henric Oscarsson, producent av slaktsvin och spannmål, Hanorps Gris och Gröda, Klockrike, Erik Garberg, getbonde och gårdsmejerist, Löts Gårdsmejeri, Gammalkil


12.15 – LUNCH


12.45 – Hur ser alternativen ut idag – Två nya parallella spår

Östgötamat, Bondens marknad och Hubbsystem i Västra Götaland - starka och växande marknadskanaler och för producenter med stark lokal förankring.
- Louise Alenbrand Östgötamat och Per Lindahl, Vreta Kluster berättar om vad som finns och hur det skulle kunna utvecklas

Kollektiva affärsmodeller 2.0. Såväl ICA som Scan, Arla och Lantmännen startade en gång i småskaliga samverkansmodeller mellan lokala aktörer i livsmedelskedjan. Hur ser dagens småskaliga lösningar ut?
- Per Frankelius botaniserar bland dagens kreativa distributionslösningar


13.45-14.15 FIKA


14.15 – REKO-ringar i Finland - 230 000 medlemmar köper lokalproducerad mat via Facebook

- Thomas Snellman, Initiativtagare till REKO i Finland, berättar om framväxten och framgångsfaktorer.


15.15-16.00 – Avslutande diskussion

Hur kan vi i Östergötland stödja den lokala livsmedelsproduktionen med fler och bättre distributionslösningar, med inspel från Peter Borring, Ordförande LRF Östergötland och Michael Cornell Regionutvecklingsnämnden


16.00 – Avslut med REKO-handel.

För dig som är med i REKO Linköping så finns möjlighet att hämta ut dina beställda varor vid detta extrainsatta utlämningstillfälle på Vreta Klusters parkering. För dig som ännu inte är medlem finns möjligheten att se hur det fungerar och låta dig inspireras!


KONTAKT

Per Lindahl, Vreta Kluster, 070-869 70 12, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Genom projektet Växtzon samverkar Vreta Kluster med andra aktörer i Östra Mellansverige för att stödja tillväxt och erbjuda nätverk, kompetens och event på olika utvecklingsteman. Läs mer på vaxtzon.se

Seminariet är en del av innovationsveckan, vecka45, som är en vecka fylld av inspiration, kompetensutveckling och nätverkande. Läs mer på vecka45.se

loggor

 

Detaljer

Startar 2016-11-07 9:00
Slutar 2016-11-07 16:00
Plats Vreta Kluster

Vreta Kluster är en framgångsrik mötesplats och tvärvetenskaplig utvecklingsarena för teknik- och affärsutveckling i de gröna näringarna, som bidrar till branschernas utveckling och tillväxt.