Boxholm visar vägen till lärofyllda och förgyllda måltider inom skola och äldreomsorg

Fyra Östgötska kommuner gör gemensam satsning på måltider inom skola och äldreomsorg. Satsningen är inspirerad av konceptet Food for Life som lanseras i England. Boxholms kommun har redan infört en rad nya sätt att arbeta för ökad kunskap om mat och matproduktion. För att visa hur de har arbetat med Food for Life bjöd de in till en inspirerande heldag.

Chrtistina Enudd Besok i Boxholm

Foto: Kalvkättar på Bleckenstad, ekologisk mjölkgård utanför Boxholm

Food for Life – på Svenska

Fyra av länets kommuner, Vadstena, Ödeshög, Ydre och Boxholm har tagit intryck och inspiration från konceptet Food for Life som lanseras i England. Nu arbetar kommunernas kostchefer tillsammans för att ta valda delar av konceptet och göra kommunernas skolmåltider till en del av det pedagogiska skolarbetet. För äldreomsorgen planeras också måltidsidéer som förgyller tillvaron med ”Guldkant”.

Världens viktigaste dag på Vreta Kluster

Under konferensen ”Världens viktigaste dag” deltog Eva Sundberg, projektledare för 1MATtanken, som drivs av Landsbygdsnätverket, finansierat av Jordbruksverket och Livsmedelsverket. Genom och efter kreativa samtal inleddes ett samarbete och en etablering av den nod för offentliga måltider, som är en målsättning för arbete på Vreta Kluster AB. Vreta Kluster AB har ett regionalt uppdrag att koordinera arbetet med att implementera den nationella- och Östergötlands livsmedelsstrategi.

Chrtistina Enudd Besok i Boxholm

Foto: Från vänster Britt-Marie Johansson Kommunstyrelsens ordförande (S), Eva-Lott Blixt kostchef, Therese Leufvén Kommunstyrelsen (C), Eva Sundberg och Hans Sjögren Ordförande Barn- och utbildningsnämndens (S)

Heldag i Boxholm

För att visa hur Food for life kan användas bjöd Boxholms kommun genom kostchef Eva-Lott Blixt till en heldag i Boxholm. Eva-Lott stöds av de tre kommunalråden som står bakom satsningen på bra skolmåltider med lokala råvaror.

Britt-Marie Johansson Kommunstyrelsens ordförande (S), Hans Sjögren Ordförande Barn- och utbildningsnämndens (S) och Therese Leufvén Kommunstyrelsen (C) tog emot och berättade om kommunens ambitioner. Därefter begav sig studiegruppen till Bleckenstad gård där Magnus och Martin Johansson med kollega Daniel Arnell, från Gärdslätt Skattegård tog emot gruppen. De berättade om sin verksamhet med mjölkproduktion och sitt engagemang för en utförd heldag tillsammans med kost- och kökschef, skolpedagoger, LRF´s Bonden i skolan och Åsbo skola.

Chrtistina Enudd Besok i Boxholm

Foto: Från vänster Magnus Johansson, Hans Sjögren, Martin Johansson, Daniel Arnell, Eva Sundberg

Ringar på vattnet

En fantastiskt vällagad, välsmakande lunch serverades på skolmatsalen Parketten. Veckans ”grönsak”, champinjoner, köttfärslimpa tillagad av kött från Alvastra, rårörda lingon, nybakat bröd och välkomponerad sallad. Med i diskussioner om hur samarbeten ger ringar på vattnet, var Josefin Pettersson Östgöta Trädgårdshall, (- veckans närodlade grönsak i säsong, potatisprojekt, odlarsafari mm) Kjell Pettersson Charkman, (- samarbeten med Blackerts i Skänninge, Alvastra Kungsgård Ödeshög mm) personalen på Parketten, Anna Hektor, kokerska Åsbo skola, en av de som var med på Englandsresan där Food for Life studerades.

Under lunchen deltog också Siv Friedman Björk och Anna Jamieson, båda Centerpartiet, och Anna Jamieson även som representant för Naturbeteskött i Sverige.

1 Projektet MATtankens övergripande syfte är att alla matgäster inom offentlig verksamhet i Sverige ska erbjudas bästa möjliga måltider oavsett bostadsort och ålder. Den mat som serveras inom de offentliga måltiderna ska vara av bra kvalitet samt bidra till en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling.

Projektet ska också medverka till att det genom de offentliga måltiderna sprids kunskap och medvetenhet om matkvalitet, hållbar livsmedelskonsumtion och produktion. Detta kan på sikt leda till stärkt konkurrenskraft hos primärproducenter och andra livsmedelsföretag och bidra till en positiv landsbygdsutveckling.

 

/Christina Enudd, temaledare Offentlig upphandling

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vreta Kluster är en framgångsrik mötesplats och tvärvetenskaplig utvecklingsarena för teknik- och affärsutveckling i de gröna näringarna, som bidrar till branschernas utveckling och tillväxt.