• Vreta Kluster utvecklar de gröna näringarna
  • Vreta Kluster ger extra näring till ditt möte eller konferens
  • Vreta Kluster Temaområden
  • Vreta Kluster flexkontor

UPPTÄCK VAD VI KAN ERBJUDA DIG

intro erbjudanden

intro erbjudanden mellan

intro erbjudanden smal

Vreta Kluster är ett utvecklingscentrum och en resurs som bidrar till nya innovationer, utveckling, fler jobb och tillväxt inom de gröna näringarna i Östergötland.

Åkerbönonor för industriell förädling

I Östergötland är åkerbönor en populär fodergröda till såväl grisar som kor. Åkerbönan trivs bra på lerjordar, och ger bra skörd. Till människor finns färska gröna åkerbönor att köpa i livsmedelsbutiker i till exempel Storbritannien och Sydeuropa, medan man i Sverige hittills bara har skördat åkerbönor fullt mogna och torra till djurfoder.

I detta projekt provodlas ett femtontal sorter av åkerböna som sedan kommer att testas i ett antal livsmedelsföretag. Genom att förädla bönorna och producera livsmedel av dem skall man utvärdera vilka sorter som passar bäst i storskalig livsmedelsproduktion och därigenom möjliggöra nya produkter med svenskodlad råvara. Odlingsförsöken genomförs av Hushållningssällskapet i Östergötland och JL Utveckling har kontakter med de industriella aktörerna. Projektet genomförs under 2018 med odling på Östgötaslätten och förädling i Mellansverige under september- oktober. Projektet finansieras av Region Östergötland.

4

Foto: Specialsåmaskin

5

Foto: Åkerböna

6

Foto: Mekanisk radhack

Frågor till
Per.stahl@hushallningssaölöakapet.se
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 

Pågående projekt

Agtech 2030

Agtech 2030

Initiativet Agtech 2030 syftar till att etablera en innovationsmiljö för morgondagens lantbruk, med fokus på sensorer, digitalteknik, AI och sakernas internet.

Marknadslyftet

Marknadslyftet

Intresset för lokalt producerade livsmedel blir bara större och större. Allt fler vill handla lokala råvaror och även veta mer om hur maten produceras. Det här är en möjlighet som östgötska bönder och livsmedelsföretag har stor möjlighet att fånga.

Regional Livsmedelsstrategi Östergötland

Regional Livsmedelsstrategi Östergötland

Den regionala livsmedelsstrategin bidrar till att öka produktionen och konsumtionen av livsmedel producerade i Östergötland.

Swedish Scaleups

Swedish Scaleups

Swedish Scaleups är ett samverkansprojekt där tio företagsinkubatorer och science parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Uppsala, Västerås och Örebro samverkar för att fler företag ska växa och öka sin omsättning.


VISA alla projekt

Facebook

Omvärldsbevakning

 banner gron verkstad   banner gron kunskap2