Nya insikter om investeringar i gröna näringar

Många investerare söker fler och andra värden än traditionell finansiell avkastning när de går in i ett bolag. Det vittnade flera talare om när Vreta Kluster och CleanTech Östergötland arrangerade Green Investment Day på Vreta Kluster torsdagen den 12 september.

Läs mer

Arbetet mot skogsbränder går vidare

I början av juni hölls ett evenemang på Vreta Kluster på temat ”Kunskaps- och erfarenhetsutbyte om bränder i skogen”. Ett trettiotal personer deltog i en mycket intressant sammankomst där fyra erfarna aktörer var inbjudna.

Läs mer

Östgötska champinjoner sticker upp

2014 startade fyra teknologer vid Linköpings universitet Sveriges mest högteknologiska svampodling. Fem år senare skördar Östgötasvamp förutom tonvis med svamp också stora framgångar.

ostgotasvamp2

Östgötasvamp i Linköping är en riktig framgångssaga som började som ett fritidsintresse. Mahziar Namedanian flyttade till Sverige för 11 år sedan för att doktorera i mediateknik. Intresset för att odla svamp hade han med sig från Iran och tillsammans med studiekamraterna Hossein Nadali, Edris Safavi och Mohammad Jalili föddes idén om svampproduktion i stor skala. Bankerna tyckte projektet verkade riskfyllt men med egna pengar och egen arbetskraft byggdes en kycklinggård i Vikingstad om till högteknologisk svampfabrik.

Sedan starten har man gått från fyra till 26 anställda och varje vecka lämnar omkring 18 ton svamp Vikingstad för att säljas till slutkunder. Sedan februari säljer Lidl svampen i hela landet under varumärket Himlajord, men man levererar också till ICA och Axfood.

Anläggningen har avancerade styrsystem för luftfuktighet, temperatur, koldioxid- och syrehalt som ger en optimal miljö för svampodling. Allt är egenutvecklat och går att styra via en mobilapp.

Förutom vanliga champinjoner produceras kastanjechampinjoner och portobello, både konventionellt odlade och Krav-märkta. Den verkliga innovationen är dock de D-vitaminberikade champinjonerna. D-vitamin är något vi nordbor kan få för lite av men genom att belysa odlingarna med UV-ljus utvecklar svamparna vitamin D på samma sätt som de gör ute i naturen. Östgötasvamp är först med detta i Europa och man arbetar nu också med att ta fram svamp som är berikad med antioxidanter.

Svensk svampproduktion innebär kortare transporter och färskare svamp och det är bara ungefär 15% av champinjonerna i affärerna som är svenskodlade så här finns en stor marknad att förändra.

– Vi har nästan dubblat personalstyrkan i år men anläggningen har kapacitet för mer, så vi vill fortsätta utvecklas, säger Mahziar.

Trots att företaget bara har funnits några år har det fått flera nomineringar och utmärkelser och 9 maj utsågs det till Årets hälsoentreprenör 2019 av ICA.

Tänk om framtiden – det uppkopplade lantbruket

Den 12 april arrangerade Agtech 2030 och LRF en nationell konferens på Linköpings Konsert och Kongress. Under ledning av moderator Carl von der Esch, Förbundsjurist LRF, genomfördes en intensiv dag som kryddades med teknikdemonstrationer från forskningsteamet runt professor Fredrik Gustafsson samt företaget Sensefarm.

Farm management 2019 2000px

Palle Borgström, Ordförande LRF riksförbundsstyrelse inledningstalade.

Fredrik Gustafsson pa scenen DSCF8349 copy

Därefter gav Per Frankelius en presentation om Agtech 2030. Under rubriken ”Det uppkopplade lantbruket” presenterade sedan Fredrik Gustafsson, Professor i sensorinformatik vid Linköpings universitet, senaste nytt kring sensorer och han presenterade även en vision för naturbetesdjur.

Robin Teigland DSCF8353 copy

Robin Teigland, Professor inom Management of Digitalization vid Chalmers, tog vid med ett fördrag på temat ”Hur kan företag i de gröna näringarna navigera genom den fjärde industriella revolutionen?”

Efter lunch reflekterade Filip Lundin, Konsult Macklean, över förmiddagens föredrag.

Därefter äntrade Uno Wennergren, Professor Linköpings universitet, scenen och höll ett föredrag på temat ”Utvecklade affärsmodeller - Vad händer när företagen prioriterar access till resurser istället för ägande?” Det blev inspel till en paneldebatt med Michael Åsman, Ansvarig Digital Arkitektur Lantmännen, Victor Johansson, Marknad & affärsutveckling Dataväxt och Hans Blackert, Blackert Lantbruk. Därefter följde en ny debatt på scenen under temat ”Vad formar utvecklingen – Är standardisering och tydligare reglering av data rätt väg att gå?” Här medverkade Carin Ritter, Ansvarig Strategi och Digital Affärsutveckling Division Lantbruk Lantmännen Magnus Franzén, Biträdande avdelningschef Växt- och kontrollavdelningen Jordbruksverket och med Filip Lundin, Konsult Macklean.

Konferensen avslutades med en paneldebatt utifrån frågan ”Vad behöver LRF fokusera på för att de gröna näringarna ska få en bra utväxling av teknikens möjligheter? Och vad ska lantbrukaren fokusera på?”. I den medverkade Palle Borgström, Ordförande LRF riksförbundsstyrelse, Lena Åsheim, Ledamot LRF riksförbundsstyrelse, Robin Teigland, Professor inom Management of Digitalization vid Chalmers och Per Frankelius, Processledare för Agtech 2030 och docent vid Linköpings universitet.

Teknikutstallningen Team Fredrik DSCF8377 copy
Fredrik Gustafssons vision om framtidens uppkopplade naturbeteshagar.
Foto: Per Frankelius

Östergötland vill bli världsledande när det gäller modernt jordbruk

SVT Öst och Rapport uppmärksammar initiativet Agtech 2030. Agtech 2030 ska bidra till innovation inom de gröna näringarna och har tilldelats 100 miljoner under 10 år.

agtech svt

Fakta Agtech 2030
Projektägare: Linköpings universitet
Finansiär: Vinnova
Mer info: www.agtech2030.se
Läs också om Kickoffen för Agtech 2030 här »

Vreta Kluster är en framgångsrik mötesplats och tvärvetenskaplig utvecklingsarena för teknik- och affärsutveckling i de gröna näringarna, som bidrar till branschernas utveckling och tillväxt.