• Vreta Kluster

Tema Offentlig mat i Östergötland

Food for life är ett koncept som lanseras i England. Kostcheferna i Vadstena, Ödeshög, Ydre och Boxholm hämtar idéer och inspiration från konceptet. Genom ett studiebesök i England konstaterar kostcheferna att man redan gör många bra saker som följer samma grundidé, men det finns russin i kakan att plocka med som åtgärder i den egna verksamheten. Under våren arrangerades genom Vreta Klusters försorg även en resa till Köpenhamn tillsammans med kommunerna och jordbruksverkets projekt MAttanken. För äldreomsorgen skapas nu även måltidsaktiviteter som förgyller tillvaron med ”Guldkant”. Food for life beräknar värdet av att köpa in lokalproducerade livsmedel till 1:3, tar man dessutom hänsyn till sociala faktorer som infrastruktur, bibehållna byskolor mm syns utväxling av satsat kapital till 1:4,41

Food for Life med ledorden Hälsa-Ekonomi-Hållbarhet Food for Life är ett helhetsgrepp om den offentliga måltiden. Etiskt och hållbart producerad mat ska bli tillgängligt för alla och ett självklart val i alla offentliga kök. Köken ska som norm erbjuda välsmakande och hållbara måltider för alla att njuta av, tydliggöra vikten av att människor vet var maten kommer ifrån, och att den tillagas av välhanterade råvaror.

Upprinnelsen var ett upprop av kocken Jamie Oliver tillsammans med en kostchef. Man såg en ökande ohälsa med en brant stigande kurva av diabetes och övervikt vid tidig ålder, som kunde kopplas till dålig mathållning. Finansiering ordnades vid uppstarten av motsvarande miljon- eller postkodlotteriet som initialt lade in drygt 20 miljoner pund. Finansieringen kompletteras senare också via Soil association, en medlemsorganisation som arbetar för etiskt producerade livsmedel, hållbar mat och ett hållbart jordbruk. Medlemmar är myndigheter efter lokala initiativ, av intressenter som exempelvis viss procent från omsättning i detaljhandeln och av fonder. Idag arbetar 16 heltidsanställda för en helhetsstrategi i skolor, universitet, daghem, sjukhus och vårdhem. Detta engagerar barn och föräldrar, personal, patienter och besökare, storkök, vårdare och hela samhället för att skapa kraft till en miljömässigt långsiktig hållbar matproduktion och konsumtion.

Food for Life – brons, silver eller guld certifiering
Ett poängsystem används framförallt inom skolväsendet med certifiering för att värdera helheten av måltiden. Kriterier för poängsättning är hälsofrämjande, etisk produktion, andel lokala råvaror, djurvälfärd och miljöhänsyn. En skola har ett program anpassat till varje årskurs med följande insatsområden:
• Matkvalitet
• Matkultur
• Utbildning inom livsmedelsproduktion
• Gemenskap och partnerskap
Matkvalitet mäter måltider med grad av hälsobefrämjande egenskaper, etiskt producerade, andel lokala råvaror, djurvälfärd och miljöhänsyn.
Matkultur innebär bl.a. att till lunch serveras två rätter, vegetariskt alternativ och dessert, skolmåltiden är schemalagd och en del av skolans pedagogiska verksamhet, minst en timmes lunch följt av rast med utomhusvistelse, aktivt arbete mot matsvinn samt att lärarna äter tillsammans med eleverna.
Utbildning inom livsmedelsproduktion innebär att matlagning är schemalagd, skolan har egen trädgårdsodling där skolans anställda trädgårdsmästare håller schemalagda lektioner,
eleverna deltar i planeringen av den ekologiska odlingen efter växtsäsong, eleverna har aktiviteter som följer jordbruksåret, man anordnar egen skördemarknad och säljer fortlöpande produkter till det egna köket samt regelbundna pedagogiska aktiviteter på besöksgård som har produktion.
Gemenskap och partnerskap innebär årliga event med olika mat teman för elever, föräldrar och samhället. Skolan engagerar föräldrar och hela kommunen för den egna odlingen med matlagningsaktiviteter, skolan delar erfarenheter och utbildningsprogram med närliggande skolor, kommunen och andra partner ofta lokala handlare och grossister.
Ett exempel när temat Italien stod på schemat. Geografi, språk, historia och måltiden, ja -pasta. Se vad som inramade och förgyllde den dagen:
https://www.youtube.com/watch?v=JNgCM7zp30M

Vill du veta mer om projektet eller diskutera offentlig mat kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., projektledare Vreta Kluster.

 banner gron verkstad   banner gron kunskap2