fbpx

  • Press

Så kan du stötta lokal mat i juletid

Besök gårdsbutiker, sök upp det närproducerade sortimentet i din matbutik och kika på vad restaurangerna har för kreativa lösningar när julborden ställts in. Det finns många sätt att stötta de lokala mataktörerna i juletid. 
- Sen är den perfekta julklappen ett presentkort på en östgötsk matupplevelse, säger Louise Ridderström.

FotoJetLouise Ridderström arbetar med att stärka lokal matproduktion, både inom ramen för Östergötlands regionala livsmedelsstrategi, som koordineras av Vreta Kluster, och som verksamhetsledare för Östgötamat med över 100 medlemsföretag. Hon har sett hur coronapandemin drabbat många östgötska företag och för de lokala matproducenterna har året inneburit stora utmaningar. Östgötamat jobbar hårt för att konsumenterna ska veta hur man kan göra för att stötta det lokala näringslivet. 
- Vi synliggör maten i butikerna, det ska vara tydligt märkt vad som är östgötaproducerat. Vi uppmanar till att fråga efter lokala varor i butikerna, det är vi kunder som har makt över vad som finns i utbudet, säger Louise Ridderström.

Hon upplever att fler och fler tänker på kvalité och hållbarhet när de gör sina inköp.

- Ja, fler har börjat tänka på vad är det som står sig länge, vad är det jag behöver för att inte springa till butiken varje dag. Det finns en del positiva effekter, även om vi är matta över att vara isolerade och inte umgås på de sätt vi vill, säger Louise Ridderström.

Besök gårdsförsäljningar, beställ från REKO-ringarna, köp julklapp i form av presentkort på besöksnäringsföretag- och producenter och håll utkik i sociala medier för mer eller mindre spontana små pop-up marknader är andra tips för att gynna de lokala aktörerna.

- De stora julmarknaderna blir inte av, men företagen är väldigt kreativa och covidsäkrar verksamheten. Man kan beställa i förväg från gårdarna och varför inte kombinera besöket med en utflykt, exempelvis den östgötska spickekorven är inte så dum, den tål att vara utan kyla, säger Louise Ridderström.

Både besöksnäringsföretagen och de lokala restaurangerna kämpar hårt för att få saker att gå runt. Många av restaurangerna köper upp lokala produkter och gör julmat av som är perfekt att köpa hem som take-away. 

- De företag som finns på Östgötamats hemsida garanterar att de använder lokala produkter. När vi plötsligt har mer tid hemma lagar vi också mycket mer egen mat. Men det går att kombinera och till exempel köpa sillinläggningar direkt från restauranger som är mycket godare, säger Louise Ridderström.