fbpx

  • Press

Egenkomponerade maträtter utifrån lokala råvaror skapades i Food Jam

Östgötska kockar och råvaror i skolkök

Tio kockar samlades den 22 augusti i skolköket på Anders Ljungstedts gymnasium för att i ett "FoodJam" laga egenkomponerade maträtter utifrån råvaror från östgötska producenter.  Food Jam arrangerades inom Vreta Klusters projekt Regionala råvaror för industriella producenter med lokala kockar. Syftet med projektet är att knyta samman värdekedjan från primärproduktion till industriella producenter med hjälp av mathantverkare och kockar.

Under Food Jam delade kockarna upp sig i tre grupper under tillagningen av rätterna. Råvarorna som de hade att jobba med var kålrot och rabarber från Prästtorps lantbruk, vitkål och spetskål från Lönsås grönt, potatis tre storlekar Columbia från Bossgård potatis, fänkål, vitlök, gul lök, röd lök, morötter orange, morötter färgade, rödkål, purjolök, majs, betor, selleri, rotselleri, palsternacka, majrova från Hermelins grönsaker, åtta olika bönor från Grepstad gårdsbutik, Ägg KRAV från Gottlösa postgård, sidfläsk och hel kotlettrad från Blackerts gårdsgris samt nötfärs naturbete och färs tacka från Kulls Chark.

Efter knappt två timmars funderande och experimenterande blev resultatet bland annat färsbiffar som bestod av till hälften fårfärs av tacka och till hälften åkerbönor, rätter där man tog vara på hela betorna och lite nytänk med rabarberspäckad kotlettrad.

Food Jam arrangerades inom projektet Regionala råvaror för industriella producenter med lokala kockar. Målet med projektet är att genomföra kock-producent-industriträffar, som detta Food Jam, för att visa upp råvaror och möjliggöra kontaktskapande mellan deltagare. På sikt ska projektet bidra till att etablera långsiktiga affärsrelationer mellan primärproducenter och industriella producenter för att korta ner livsmedelskedjor. De nyskapade rätterna kommer att testas för att se om de kan fungera i storkök och utvärderas vad gäller näringsinnehåll. Målet är att de så småningom ska bli till nya produkter och rätter på storkökens menyer.