fbpx

  • Vreta Kluster

Avslutade

Nyskapande helhetskoncept för snabb bemanning inom Gröna Näringen för att säkra svensk matproduktion

Projektet Nyskapande helhetskoncept för snabb bemanning inom Gröna Näringen för att säkra svensk matproduktion drivs av LRF Östergötland, Samordningsförbundet och Vreta Kluster i nära samarbete med Vreta utbildningscentrum. Det är en bemanningslösning som snabbt ska matcha tillgänglig arbetskraft med företag i de gröna näringarna som har behov av arbetskraft. 

jordgubbarSöker du arbete?

Är du intresserad av ett jobb i de gröna näringarna? Då får du en utbildning under tre veckor innan du kommer ut i arbete på ett företag. Orienteringskursen riktar sig till dig som blivit arbetslös på grund av coronakrisen och nu söker ett nytt arbete

Här finns mer info om orienteringskursen>>>


Söker du arbetskraft i sommar?

Du som är företagare och behöver bemanning i grönsaksodlingen, ogräsrensning, slyröjning eller andra arbetsuppgifter i sommar, hör gärna av dig. Vi har i sommar tretton arbetsvilliga personer som genomgått orienteringskursen,  gör praktik vecka 26 och är redo för att arbeta från vecka 27.

Är du intresserad av denna arbetskraft, för praktik och/eller anställning, hör av dig till:

  • Louise Ridderström, Drivbänk, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., mobil: 070-675 06 33

Orienteringskursen och praktiken arrangeras inom ramen för projektet "Nyskapande helhetskoncept för snabb bemanning inom Gröna Näringen för att säkra svensk matproduktion", arbetsnamn "Arbetslaget". Se nedan för mer info om projektet. 

 

Om projektet

Projektet "Nyskapande helhetskoncept för snabb bemanning inom Gröna Näringen för att säkra svensk matproduktion" vill möjliggöra att arbetskraft på kort varsel kan få utbildning och arbete inom den gröna näringen. Målet är att minska på arbetsbristen inom de gröna näringanra under säsong och säkra den inhemska livsmedelsproduktionen. 

Gröna Näringen riskerar pga coronakrisen att få brist på arbetskraft i sin mest arbetsintensiva period, då krisen gör det troligt att de gästarbetare som vanligtvis kommer inte kan göra det i år. Samtidigt finns mer tillgänglig arbetskraft i Sverige än tidigare pga de direkta negativa konsekvenserna av corona med uppsägningar och konkurser.

Projektets bemanningslösning möjliggör att snabbt matcha företagens behov med tillgänglig arbetskraft genom bland annat snabbutbildning, sammansättning av arbetslag och logistiklösning i ett helhetskoncept utan krångel för lantbruksföretagen. Projektet drivs tillsammans av LRF, Samordningsförbundet och Vreta Kluster som tillsammans representerar flera behovsägare.

Syftet med projektet är att möjliggöra att friställd arbetskraft på kort varsel kan börja jobba inom gröna näringen. Projektet möjliggör också en bemanningslösning långsiktigt för gröna näringen där personer som står utanför arbetsmarknaden även i icke corona-tider kan få fast sysselsättning året om inom gröna näringen . Målet är att ta fram och testa ett bemannings-system bestående av matchning, utbildning, arbetsledarutbildning och logistik/transportlösning som möjliggör att säkra arbetskraftsbehovet.

Långsiktigt blir det en lösning som kommer att kunna implementeras i ordinarie verksamheter och därmed möjliggöra fler svenska arbetstillfällen i de gröna näri ngarna vilket gynnar företag, arbetsmarknad och enskilda individer i Sverige. Projektet bidrar också till att säkra den långsiktiga försörjningen av inhemsk produktion av livsmedel.

Projektnamn: Nyskapande helhetskoncept för snabb bemanning inom Gröna Näringen för att säkra svensk matproduktion
Projektägare: Vreta Kluster AB
Projektparter: LRF, Samordningsförbundet centrala Östergötland
Projektledare: Henrik Wemmert, Vreta Kluster
Med finansiering från: Vinnova

Vinnova green payoff RGB