fbpx

  • Vreta Kluster

Lokalproducerat på Offentliga måltidens dag

aldre matTorsdagen 15 oktober firas Offentliga måltidens dag över hela landet. I Östergötland får politiker förbereda skollunch, det blir smarriga kafferep och lokala skördefester.

- Det har skett en fantastisk utveckling under de senaste tio åren i de offentliga köken och det vill man nu visa upp, säger Eva Sundberg, projektledare för Mattanken, som koordinerar satsningen.

Varje dag serveras omkring tre miljoner måltider inom vård, skola och omsorg i Sverige. Mer än 30 000 personer arbetar i den offentliga måltidsbranschen.

– Tvärtemot vad många tror så lagas mycket av maten från grunden. Här serveras fräscha salladsbuffér. Menyer görs klimatvänliga. Det finns ofta flera rätter som alternativ, säger Eva Sundberg.

Torsdagen 15 oktober lyfts verksamheterna i rampljuset. Offentliga måltidens dag firas över hela landet och bara i Östergötland är 19 aktiviteter kopplade till satsningen.

I Motala bjuds politiker in till skolkök för att preppa lunchen. I Finspång laddas det för ett maffigt kafferep på ett äldreboende. I Mjölby får kommunens skolor och vårdboenden smaka en rätt som gav en fjärdeplats på skolmats-SM. På flera andra håll i länet bjuds det på lokal skördefest och närproducerade menyer.

Varje år läggs 30 miljarder av Sveriges skattemedel på offentlig mat. Att öka andelen lokalproducerad mat i offentliga verksamheter är ett av målen i den regionala livsmedelsstrategin och även den nationella livsmedelsstrategin. Offentliga måltidens dag vill visa att hela kedjan kan bidra till långt mer än att mätta magar.

– Offentliga måltider som används strategiskt rätt kan ge samhällsekonomiska vinster både på kort och lång sikt, som bra matvanor, bättre folkhälsa och ökad användning av livsmedel från Sverige, säger Christina Enudd Nordström, temaledare offentlig måltid på Vreta Kluster. För att nå hela vägen krävs det dock samverkan och engagemang på alla nivåer, både nationellt och lokalt.

Läs mer om aktiviteterna i Östergötland