fbpx

  • Vreta Kluster

Kreativitet föds ur krisen

Som ett led i hanteringen av Coronakrisen levererar restaurangen Stångs magasin i Linköping matlådor som säljs på Ica Maxi.

– Det är häftigt att se hur kreativa entreprenörer är när det behövs. De hittar smarta utvägar hela tiden, säger Louise Ridderström, verksamhetsledare på Östgötamat.

Kontakterna mellan Stångs magasin och Ica Maxi har förmedlats via Östgötamat. Och tanken är att det ska bli mer av samma affärsidé framöver. Louise Ridderström

- Vi har många butiker som samarbetspartners och vi kommer att kontakta dem för att berätta om det här goda exempel så att fler kan göra samma sak. Redan nu ser vi dessutom andra företag och butiker som har anammat idén, säger Louise Ridderström.

Ett annat initiativ som fötts ur den rådande situationen är ätahemma.se. Två krögare från Linköping lagar lunch som sedan körs ut till gymnasieelever som sitter hemma och studerar. De hämtar maten vid bestämda utlämningsplatser. Dit kan också andra privatpersoner komma och hämta sin lunchlåda till en rimlig kostnad.

Vårdsnäs stiftgård i sin tur, ställer upp på samma sätt. De levererar mat till närbutikerna i Bestorp och Brokind och har öppet för de elever eller privatpersoner som vill komma och hämta på plats.

- Det gäller att vi ser möjligheter, säger Louise Ridderström. Jag fick nyligen höra av en charkproducent att Lidl och Hemköp hört av sig och vill köpa närproducerade varor. Är man på tå som producent så går det att göra goda affärer.

Louise vill dessutom slå ett slag för trevliga utflykter runt om i länet för personer i riskgrupperna.

- En tur till en gårdsbutik till exempel, och en lunchlåda från en restaurang innebär ju att man inte behöver träffa särskilt mycket folk, säger hon och fortsätter:

- Det finns förstås inget bra med coronaviruset, men det blir ändå en nyttig insikt för slutkonsumenten om hur sårbara vi faktiskt är. Det blir tydligt, ur alla perspektiv, hur viktigt det är att värna om det nära. Plötsligt har folk börjat stödhandla för att man har förstått att det blir jobbigt om inte den lokala färgbutiken, skobutiken eller mataffären finns kvar. Det kan till exempel bli svårt att importera grönsaker från Europa framöver, eftersom de har samma utmaningar som vi. Vi måste öka självförsörjandegraden på livsmedel, nu blir det en tydlig verklighet för alla, inte bara för oss som jobbar inom den gröna näringen.